Followers

Friday, April 8, 2011

Gulai Ikan Tongkol ~ Versi Kelantanesse

Bahan- bahan :

3-4 potong ikan tongkol (ikey ayor)
1 paket santan
1 inci lengkuas
1 btg serai
1 inci kunyit hidup
2 sudu mkn cili kering yg di kisar (cili boh)
3 ulas bwg putih
4 ulas bwg merah
5 bji cili api
1 keping asam gelugur (saiz M)
garam,gula & perasa

Cara :

Lengkuas, kunyit,cili api, bwg putih & bwg merah dikisar bersama...masukkan santa dh bhn kisar ke dlm periuk..msukkan serai yg diketuk..msukkan cili boh..msuk sdikit air..kacau hingga msak..msukkan ikan tongkol & asam gelugur..tmbahkan gula, garan & perasa..biarkan sehingga msak ikan..siap..sgt sedap dimkn bersama nasi dgg & nasi panas..=)

No comments:

Post a Comment